Vad är skillnaden på toning och färg eller färgning? Det är en fråga många frågar oss på salongen och jag tänkte förklara på ett förenklat sätt de olika termerna.

Vad är det som avgör om en färg är en toning eller en färg? Hur tänker man kring hur man använder de olika preparaten och är det sant att färg ”sitter” bättre än toning? Många frågor och jag tänkte försöka bena ut det för er på ett enkelt sätt.

Först och främst är alla hårfärger preparat som ska hanteras av någon som vet hur hårfärg fungerar. Det kan väldigt enkelt bli fel om man inte vet hur man ska använda preparaten. Det är viktigt att veta varje preparat har ett syfte.

Toning

Många säger att det tonar håret för att det låter skonsammare. Men faktum är att toning kommer i väldigt många olika former. Man förknippar främst toning med en färg som man kan ”tvätta ur”. Men faktum är att så fort du blandar två vätskor (ex färgmassa med väteproxid) så kommer du skapa en preparation på håret och pigment kommer transporteras in i hårstrået. Därför kan då inte färgen släppa. Det går heller inte att färga ett grått hår med en toning eftersom det krävs en viss väteperoxidhalt för att kunna täcka gråa hår. Den enda toning man kan ”tvätta ur” är den som inte ska blandas med någonting, alltså kommer i en färdig förpackning. Många skriver på sina förpackningar att det är en intensivtoning, vilket är ett mildare och snällare ord för färg.

Färg

Färg är helt klart det vi mest använder både på salong och ute på konsumentmarknaden. Jag tycker personligen att intensivtoning egentligen också hamnar under färgkategorin. Färg är det vi använder för att kunna ljusa upp ”naturliga opreparerade hår” och för att täcka gråa hår. Färg kan styras med olika väteperoxidstyrkor för att skapa det resultat man vill ha. Man kan göra färgen väldigt svag, tex, om man ska nyansera (transportera in pigment efter en blekning) och starkare om vill ljusa upp ett naturhår eller täcka grått hår. Det är viktigt att veta att färg är ett kemisk preparat och ska hanteras av personer som vet hur man jobbar med det.

Håller en färg bättre än en toning?

Nja. Det finns inget som talar för att en färg ska hålla bättre än en toning. Allt beror på hur utgångsläget på håret är och vad man vill ha för resultat. När det kommer till färglära är inte svaret så svart eller vitt. Det finns fall där färg håller bättre och fall där toning håller bättre. Det är därför viktigt att gå till någon som vet vad just ditt hår behöver och fungerar. Fråga oss gärna hur vi tänker kring just din färg, det kan vara intressant även för dig som kund att veta hur det fungerar just på ditt hår.

Pin It on Pinterest