Problem med håravfall

Problem med håravfall kan vara besvärligt för många och kan bero på en hel del olika saker. Att man tappar fläckvis, lite hela tiden eller i perioder kan bero på allt ifrån stress, ärftlighet och hormoner. Men vad kan man göra om man upplever eller rent av ser att man tappar mycket hår?

Håravfall kan vara både känsligt och nästan lite tabu-belagt. Faktum är att många faktiskt lider utav det någongång i livet. Håret är tillskillnad från många viktiga organ inget som kroppen prioriterar. Det gör att under perioder i livet kommer kroppen inte prioritera att ge håret den näring som krävs och det kan resultera i att man upplever att man tappar mer hår än vanligt.

Håravfallet kan bero på en massa olika saker och i detta inlägget kan du läsa dig till vad du kan göra för att ge ditt hår dom bästa förutsättningarna till att sitta kvar på huvudet.

Vad hjälper mot håravfall?

Först och främst måste man börja tänka rationellt kring håravfall. När vi tappar mer hår än vanligt indikerar det på någon förändring i kroppen. Vår kropp vet inte att håret är viktig för oss. Därför kommer kroppen inte heller prioritera att se till att växa. Håret är för kroppen ett skydd mot sol, väder och vind. Kroppen kommer aldrig prioritera håret så som vi gör. Däremot kan man titta på tre faktorer kan utlösa håravfall: stress, ärftlighet eller hormoner.

Stressrelatert håravfall

Precis som det låter så kan stress alltså orsaka håravfall. Men det behöver inte vara den stress som vi tänker oss som har med att man har mycket att göra på jobbet. Stress kan visa sig på flera sätt. Om vi genomgår en jobbig period, inte mår så bra eller rent av blir sjuka så är det inte ovanligt att håret påverkas. Ibland kommer det ganska tätt inpå och ibland kan det ta upp till 6 månader innan man känner av det.

Det viktiga här är att inte få panik, för det hjälper inte. Börja tänka inåt och tänka på din inre hälsa. Man brukar säga att håret är själens spegel. Alltså vad som pågår på insidan syns på utsidan. Fokusera på att ta det lugnt, ta hand om dig själv och ta itu med de problem du har.

Ärftlig håravfall

Ärver man håravfall från mamma eller pappa? Just nu finns inga riktiga sanningar. Däremot kan man se på herrarna i familjen och kanske se ett visst typ utav utfall. Detta är också den typ utav håravfall som är svårast att faktiskt göra någonting åt. Det enda som man med säkerhet vet ger ett resultat är hårtransplantation.

Hormonellt håravfall

Ammar du eller kanske börjat på nya p-piller? Det är absolut en hormonell förändring och kan leda till att man upplever att man tappar mer än vanligt. Om du ammar är det väldigt vanligt att man tappar hår främst runt hårfästet och är helt normalt. Åter igen, tänk på vad kroppen presterar. Den ser till att ett spädbarn får den näring den behöver. Det sista kroppen tänker på är ditt hår tyvärr.

Genom åren genomgår kroppen en rad olika hormonella förändringar från puberteten till klimakteriet för kvinnor. Detta gör också att vi kan uppleva att håret inte är ”vad det en gång var”. Med åldern förändras kvalitén på håret och ofta inte till det bättre. Det har med kroppens utveckling och göra och är helt normalt.

Vad kan man göra för att förhindra att håret trillar av?

Det finns flera saker man kan göra och även produkter som man kan använda för att förhindra håravfall. I mitt Youtube-klipp så berättar jag vad håravfall är, alltså berättar mer om de olika typerna utav håravfall, men också om vad man kan göra för att förhindra håravfall. Jag tipsar också om vad man kan tänka på i övrigt när det kommer till håravfall.

 

Hur mycket hår är normalt att tappa?

En vanligt återkommande fråga är: hur mycket är normalt att tappa? Man brukar säga att 100 strån om dagen är helt normalt att tappa. Däremot är det många som upplever att dom tappar mer än så. Oftast finns det en väldigt logiskt förklaring. Om du inte tvättar håret varje dag är risken stor att när du väl tvättar håret så kommer majoriteten av stråna som du tappat under dagarna du inte tvättat håret att lossna. Detta betyder att om du inte tvättat håret på tre dagar och du den tredje dagen tvättar håret kan tappa närmare 300 strån.

När ett stå släpper från huvudet så hoppar det inte ut från huvudet. När det släpper från botten kommer hårstråt sannolikt ligga kvar och haka fast i det andra håret fram tills du borstar det noga eller tvättar det. Detta gör att det är väldigt vanligt att man upplever att man tappar mer hår än vad man faktiskt gör.

Produkter som hjälper mot håravfall

Det finns en hel del produkter på marknaden som påstår sig lösa håravfallsproblem. Däremot finns det inget som ger ett 100% garanterat resultat. Eftersom håravfall kan bero på en hel del olika saker så kan det vara svårt att veta vilket typ av håravfall man liter utav. Ifall det t.ex. är ärftligt eller periodiskt.

Nioxin är ett märke som är dom som kommit längst i utvecklingen för produkter som kan bromsa håravfall och deras produkter är uppdelade i två kategorier.

produkter till håravfall

Produkter som tacklar olika problem

Precis som med alla andra produkter behöver man ta reda på vad det är som kan vara orsaken till att håret blivit tunnare. Är dessutom håret märkbart mycket tunnare eller är det bara att du upplever att det generellt blivit tunnare? Det är en viktigt att veta det inför ditt val utav produkter.

I förebyggande syfte

Nioxin har flera sex olika kit som alla jobbar på lite olika sätt. Det finns tre kit som hjälper till att tackla hårvafall i förebyggande syfte. Dessutom har dom olika egenskaper i hur dom vårdar ditt hår och hårbotten. Det finns t.ex kit för dig som har färgat hår men också ifall du har finare kvalité på håret eller grövre.

Märkbart mycket tunnare hår

Bland dessa sex kit så finns det också tre kit som riktar in sig ifall du märkbart ser att du tappat mycket hår. Det kan vara på ett visst område på huvudet där du ser det mer. Dessutom kan du välja ett kit som också jobbar med att skapa den optimala vården för ditt hår.

Det är väldigt enkelt att hitta ett kit som passar dig. Det som är viktigt är att man använder produkterna under en längre tid och man kan inte förvänta sig några märkbara resultat förens efter 30 dagar. Dessa produkter går att använda hela tiden och kommer hjälpa dig att iallafall få bättre förutsättningar till att få ett tjockare år och förebygga håravfall. I bästa fall även uppleva att ditt hår delvis eller helt kommer tillbaka.

produkter till håravfall

Mer om Nioxins produkter kan du läsa om på deras hemsida.

Pin It on Pinterest