Silverschampo är en produkt som har ökat i både efterfrågan mycket på sista tiden. Men sliter silverschampo på hårets kvalité eller är det en myt?

Silverschampo är en efterfrågad produkt på salongen just nu när alla vill bli ljusa till sommaren. Det används för att behålla en kalla hårfärg. Det finns många funderingar kring hur man ska använda schampot på ”rätt sätt” och många tror att det sliter på håret. Men är det hela sanningen?

Här svarar jag kort på frågan om silverschampo sliter på håret

Sliter silverschampo på hårets kvalité?

Nej. Eftersom schampo inte kan slita på kvalitén. Däremot kan schampo torka ut håret eftersom det innehåller tensider som är ett tvättaktivt ämne. Men det gäller då inte bara silverschampo utan alla schampon. Ett schampo är till för att tvätta rent och vissa silverschampon är väldigt djuprengörande för att få pigmenten till att fästa. Eftersom pigmenten är fullt utvecklade (man kan se färgen) behöver man öppna upp håret maximalt för att dessa pigment ska kunna fästa. Då kan man uppleva att håret blir torrt efter att man använt det. Men det betyder inte att håret blir slitet, snarare att det blir torrt. Däremot kan torrt hår som inte blir återfuktat slitas av eftersom håret bryts av. Därför måste du då återfukta håret efter silverschampo. Det viktiga är att du inte låter silverschampot verka för länge i håret eftersom det inte kommer göra att pigmenten sitter bättre eller att du får bättre resultat. Det du gör är att du torkar ut håret istället. Silverschampo ska ligga på max 2 minuter. Silverschampo är inte till för att ”rädda” en hårfärg eller nyansera själv. Det endast till för att underhålla en redan kall färg.

Hur ofta ska man använda silverschampo?

Så ofta du behöver. Det är verkligen en vid-behov-produkt. Det är väldigt individuellt hur ofta man behöver använda silverschampo men det är bättre att prova sig fram försiktigt. Har du redan en kall hårfärg så skulle jag rekommendera att du använder en gång i veckan för att sedan med tiden gå över till varje tvätt. Börja med ett vanligt schampo och tvätta håret rent, använd sedan silverschampot och skölj direkt. Med tiden kommer den nyansering frisören gjort att släppa lite mer och då kan de vara bra att använda det till varje tvätt. När man då använder silverschampot varje gång man tvättar håret så får man en jämnare färgton och håret hinner inte gulna mellan gångerna. Använder man det bara en gång i månaden och låter det sitta i en timme så blir färgen ojämn och håret blir uttorkat.

Gör silverschampot håret ljusare?

Nej absolut inte. Håret får endast en kallare färgton och de varma tonerna nyanseras bort. Det finns inga blekande medel i silverschampon. Många tycker att håret ”upplevs” ljusare men det för att man får bort oönskade gula pigment och en klarare blond. Därför upplever man att håret blir ljusare. Men de finns också dom som när dom kommer till frisören känner sig mörka och dassiga och efterfrågar en ljusare och vitare färg. Det tyder på en överanvändning av silverschampo.

Vilket är det bästa silverschampot?

Jag har två favoriter! Bust Your Brass från Amika och Clean Blonde från Fudge. Skillnaden på dom två är att Amikas är lite snällare i pigmenten och passar bra till någon som vill hålla en vit färg och som inte vill att färgen ska bli för ”grå”. Fudges är lite mer intensiv och passar bra till någon som har lite mer tendens till att gulna eller som vill att håret ska bli lite kallare.

Givetvis hittar du dessa produkter på lyxvxo.shop !

Pin It on Pinterest